• Elles Rodenburg

De wondere wereld van dessinsWat is een dessin?

Een dessin wordt ook wel patroon genoemd en vertaald in het Engels pattern of all-over print. Het is een print die bestaat uit een motief of meerdere motieven dat over het hele oppervlakte ontwerp (bijvoorbeeld op stof, behang of product) wordt herhaald. Hieronder zie je een voorbeeld van een Paisley motief en de herhaling van het dessin.

Waar we ook kijken, we worden omringd door structuren en patronen. Een grillige boomschors, wollige wolken in de lucht, allerlei soorten bloemen en bladeren met de meest mooie kleuren en texturen in de natuur. Kijk maar eens om je heen, kun je ergens verschillende patronen in ontdekken?


Dit detail van een putdeksel fotografeerde ik tijdens het wachten voor een stoplicht aan de Champs-Élysées.


Toepassing van dessins

Je ziet dessins op kleding, kussens, behang, dekbedden, tegels, cadeaupapier, servies en zijn op bijna ieder oppervlakte toepasbaar. Geprint, geweven, geschilderd, geborduurd of gelaserd, allemaal manieren om een oppervlak in welke vorm dan ook van een patroon te voorzien.

Dessins zijn onlosmakelijk verbonden met interieur en textiel. Het zijn patronen die een stof een bepaald karakter geven en brengen een oppervlak tot leven.Deze authentieke geschilderde patronen kwam ik tegen tijdens een rondreis door Thailand.

Patronen en motieven

Binnen de wereld van dessinontwerp zijn er veel verschillende patronen en motieven: gestileerd en abstract, veelkleurige bloemenprints, geborduurde meesterwerken, verhalende of geometrische motieven, of met een symbolische betekenis.

Mijn ontwerpen zijn vaak een reflectie van mijn liefde voor kleur, natuur, fotografie, oude ambachten en antieke elementen. Ik laat mij graag inspireren door de rijke historie van verschillende patronen en kunststijlen van over de hele wereld en uit voorgaande eeuwen.

© 2020 Elles Rodenburg all rights reserved | Algemene voorwaarden  |  Privacypolicy  

  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram