• Elles Rodenburg

Een zomers prikbord voor de nieuwste Cyperus Papyrus illustratie


In de inspiratiemail vroeg ik de lezers om hun favoriete kamerplant of blad in te sturen. Er kwamen veel leuke inzendingen binnen waaronder ook de papyrusplant. (Cyperus papyrus)

Bij het woord Papyrus zie ik altijd de Egyptenaren uit de klassieke wereld voor me die vindingrijk als zij waren, van deze bijzondere frisgroene plant ’s werelds eerste papier maakten. Het woord papier is daarom afkomstig van het woord papyrus.


De Papyrus plant groeit in het zoete water van de rivier de Nijl en de vele Egyptische moerassen. Het gebruik van papyrus als schriftdrager begon ongeveer 5000 jaar geleden in het oude Egypte. Ze maakten van de stengels repen die over de lengte werden gesneden. Deze repen werden verticaal gelegd om daar overheen vervolgens een reeks horizontale repen overheen te plakken. Kleverig plantensap werd gebruikt als bindmiddel. Wanneer het blad gedroogd was, werd het oppervlak behandeld met een lijm, waardoor de inkt niet uitliep en werd het 'papier' glad gepolijst.

Het materiaal werd vanwege de broosheid opgerold voor bewaring of transport en men schreef vaak alleen de binnenzijde. De Egyptenaren gebruikten papyrus ook als dakbedekking en bij het maken van o.a. boten, matten, sandalen, manden en touw.


De vondst van papyrusrollen onthulden een schat aan informatie over het dagelijks leven van het oude Egypte. Met zijn historische geschiedenis wordt de papyrus tegenwoordig vaak gekweekt als sierplant en is de plant geliefd als kamerplant in hedendaagse interieurs.

Stylingtip: Om deze mini-poster leuk op te hangen heb ik een leuk alternatief voor een posterhanger bedacht met een zomers tintje. Rieten producten zijn al een tijdje een sfeervolle accessoire voor het interieur. Zo gebruik ik deze rieten placemat als origineel prikbord. Een mooie bewaarplek voor je mooiste mini-posters.


Deze illustratie van de papyrus maakt deel uit van de serie 12 botanische mini-posters en krijg je als free download cadeau wanneer je je aanmeldt voor de inspiratiemail via de website.

© 2020 Elles Rodenburg all rights reserved | Algemene voorwaarden  |  Privacypolicy  

  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram