• Elles Rodenburg

Pantone kleur van het jaar 2020


Wat iemand aubergine noemt, beschrijft de ander als paars en wat de ene turquoise noemt, noemt de ander aqua of gewoon blauw. Iedereen heeft een andere kleurbeleving. Het werken met kleur vind ik een van de leukste onderdelen in mijn werk. Wanneer ik een dessin heb gemaakt en de herhaling klopt (Wat soms een hele uitdaging is met een ingewikkeld patroon) is het een feest om het dessin om te zetten in een mooi kleurenpalet. Kleur kan een ‘minder sterk’ dessin sterk maken en een ‘goed’ dessin breken. Ook in mijn fotografie leg ik graag kleur vast, als sfeerbeeld in een collage of om een kleurpalet van af te leiden.


De kleuren die ik kies voor een dessin liggen vaak dichtbij mijn persoonlijke kleur voorkeuren. Tijdens mijn tienerjaren had ik een paarse periode. Mijn slaapkamer werd helemaal paars geverfd en samen met een vriendin gingen we op ‘paars jacht’. Van paarse oorwarmers tot fotolijstjes, alles was welkom als het maar paars was, maar dan wel de ‘juiste’ kleur paars. Later werd mijn favoriete kleur turquoise en was dat de accent kleur van onze bruiloft styling. Je kleurvoorkeur kan per periode verschillen. Er poppen nog leuke ideeën op om over kleur te schrijven, maar die bewaar ik voor later.

Nu terug naar de Pantone kleur van het jaar 2020 ;) Wie professioneel met kleuren werkt, maakt gebruik van het PMS systeem. Het is één van de kleur standaarden die ontwikkeld is zodat ontwerpers, verfmakers en drukkers het over precies dezelfde kleur hebben in het ontwerp- en productieproces. Voor wie niet zo bekend is met ‘Pantone’ eerst even een korte uitleg. Pantone is een wereldwijd bedrijf dat kleurcoderingen publiceert. De coderingen worden aangegeven als PMS ('Pantone Matching System') met daarbij een nummer bijvoorbeeld PMS 350.


Voor drukwerk gebruiken we CMYK kleurcodes, RGB kleurcodes worden ingezet voor uitingen op beeldschermen en voor fotoproducten. Ook voor online is er een universeel kleursysteem ontwikkeld, namelijk de Hex code. Deze code bestaat uit een hashtag met 6 getallen erachter. Zo is bijvoorbeeld de kleurcode voor wit #ffffff en voor zwart #000000. PMS kleuren zijn ontwikkeld zodat drukkers wereldwijd dezelfde kleur bereiken uit de drukpers.


Het Pantone Kleurinstituut kiest sinds 2000 elk jaar een 'kleur van het jaar' voor het volgende jaar. Het wereldwijd bekende kleurenmerk heeft Pantone kleur 2020 bekend gemaakt: Classic Blue.

Pantone geeft de kleur van het jaar altijd een naam. In 2018 was het Ultra Violet en dit jaar 2019 Living Coral.

Pantone publiceert de kleuren op verschillende manieren. Er zijn bijvoorbeeld Pantone gidsen zowel als waaier als in chipsvorm. (uitscheurbare staaltjes van ongeveer 20x20 mm), Pantone Forecast boeken, kleurplanners etc. beschikbaar voor verschillende vakgebieden als Fashion, Home & Interiors. Zo biedt PANTONEVIEW Color Planner kleurtrends, seizoeninspiratie, kleurrichtlijnen, materiaal- en producttoepassing.

Er is een kleurrijke accommodatie in hartje Brussel, namelijk het Pantone hotel waar iedere kamer een eigen kleurthema heeft.

Voor foto's bij dit blog heb ik even in mijn fotoarchief gespit naar foto's met een blauwtoon. Ik vond foto's van mijn citytrip naar Marrakech waar ik samen met een vriendin Jardin Marjorelle bezocht heb. De blauwe kleur wijkt misschien af van de Pantone kleur Classic Blue, maar aangezien we toch in de blauwsfeer zitten vind ik het leuk ze te laten zien.

De nieuwe Pantone kleur ga ik zeker gebruiken volgend jaar in mijn ontwerpen. Wie weet leuk in een Delfsblauw thema want dat staat nog op mijn verlanglijstje.© 2020 Elles Rodenburg all rights reserved | Algemene voorwaarden  |  Privacypolicy  

  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram